dinsdag 18 september 2012

Dovrefjell, Rondane & Jotunheimen

In de eerste week van september ben ik met een aantal enthousiaste fotografen naar Noorwegen geweest.

Doordat de herfst op de hoogvlakten al vroeg invalt, bestaat het landschap uit een kleurrijk geheel. Vooral de berkjes waren op veel plaatsen al prachtig goudgeel. De diversiteit aan mossen en korstmossen zorgt voor een afwisselend tapijt onder de bossen en op de vlakten.Natuurlijk gingen we ook voor de fauna naar het gebied. We hebben diverse keren elanden kunnen bekijken (helaas niet kunnen fotograferen, zoals wij dat zouden willen). Ook de rode vos zagen we een enkele keer voorbij komen.
Op de Dovrefjell loopt een populatie muskusossen. Vanuit gesprekken met locals kon ik opmaken dat het niet goed gaat. Al meer dan 30 dieren zijn dood gevonden ten gevolge van een longziekte. Dat is al 10% van de hele populatie! De dieren hadden zich ver in het gebied verschanst. Wij moesten behoorlijke inspanning leveren om de eerste dieren te zien te krijgen. Maar het is gelukt!


In het aangrenzende Nationale Park Rondane hebben we de indrukwekkende landschappen kunnen vastleggen. Het weer speelt natuurlijk een belangrijke rol en zeker wanneer er prachtige luchten boven het landschap zijn te vinden, zijn dat de ingrediƫnten voor mooie beelden.Op de weg terug naar Nederland hebben we een parallelweg van de E6 (Noordkaaproute) gevolgd. Een woest landschap met veel rotsen en bergen, ijzig koud, een beetje sneeuw en honderden rendieren.We hebben ons uitstekend vermaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten