donderdag 27 september 2012

Jaegersborg: hertenparadijs??

De "R"is weer in de maand. Voor veel natuurliefhebbers betekent dit weer een mooi seizoen dat voor de deur staat. De bossen kleuren weer prachtig en overal verschijnen paddenstoelen en zwammen. Het wordt weer vochtiger en vooral 's morgens hangt er dan een geweldig sfeertje in het veld.

September is ook de maand van de bronsttijd van de edelherten. Een oergebeuren dat z'n weerga niet kent. De mannetjes strijden om de gunsten van de vrouwtjes en gaan daarbij stevige gevechten niet uit de weg. Ook laten ze regelmatig een imponerend geluid horen, het burlen, om vooral andere heren te waarschuwen en te imponeren.

In Nederland zijn een paar plekken waar je dit schouwspel kunt meemaken. Op de Veluwe is de bekendste plaats wel het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ook in de Flevopolder is een plaats waar behoorlijk veel edelherten rondlopen: de Oostvaardersplassen.
Verder is het erg moeilijk om in de vrije natuur de edelherten op te sporen. Het opsporen lukt eigenlijk wel, omdat dit de enige periode in een jaar is dat de herten hun standplaats verraden. Maar er dichtbij komen lukt simpelweg niet. De hinden blijven alert en bij het minste of geringste zijn ze er vandoor.

In Denemarken bij Kopenhagen is een koninklijk park te vinden waar de edelherten zich veel minder iets aantrekken van menselijke aanwezigheid. Een mooie plaats om in betrekkelijke rust de dieren te observeren en te fotograferen. Maar dan nog valt het niet altijd mee: de herten verschuilen zich vaak in de donkere eiken- en beukenbossen. En wanneer ze op een open veld staan, is vaak het gras te lang om er mooie opnamen van te kunnen maken.

Eind september ben ik enkele dagen in het park geweest en heb er o.a. de onderstaande opnamen gemaakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten