vrijdag 20 juli 2012

"Rugzakvossen"

Al geruime tijd verschijnen er op diverse webpages en blogs foto's en berichten over de Amsterdam Waterleiding Duinen (AWD). Een mooi gebied waar veel damherten en vooral ook handtamme vossen te vinden zijn.

Dat wilde ik eens met eigen ogen bekijken. Vanmorgen vroeg ging om 3.40 uur de wekker in huize Van de Ruitenbeek. Mijn jongste zoon (10 jaar) wilde heel graag mee, dus hem heb ik voorzichtig gewekt. Na snel wat spullen te hebben gepakt, gingen we direct op pad. We wilden met zonsopkomst er al zijn omdat het eerste licht van de dag vaak bijzonder mooi licht is.
 


De eerste damherten lieten zich al snel zien (en ook fotograferen), maar verdwenen geleidelijk toch in de dichte duinbegroeiing.

Op de plek aangekomen waar het allemaal zou moeten gebeuren, was geen vos te bekennen. Na een tijdje te hebben gewacht, leek het bezoek op een fiasco uit te draaien. Om toch het gevoel te hebben niet helemaal voor niets zo vroeg op te staan en 1½ uur te hebben gereden, heb ik geprobeerd de prachtige flora maar vast te leggen. Wanneer iemand weet om welk plantje het gaat, laat het me weten!
Edit: plantje is slangenkruid, met dank aan Geurt van Steenbeek.Na een tijdje zagen we enkele konijnen op de weg en in de berm. Ik stelde voor ons geluk hier dan maar op de proef te stellen.


De konijntjes zaten regelmatig op de uitkijk. Ze hadden echt wel door dat er rare wezens door het gras aangeslopen kwamen. Maar ze reageerden niet alleen op onze aanwezigheid. Al snel bleek een vos in de buurt rond te struinen.

Deze vos bleek helemaal niet handtam en was behoorlijk alert op onze aanwezigheid. Toch konden we er enkele leuke opnamen van maken.

Uiteindelijk, na een aantal mensen te hebben gesproken, kwamen we weer op de beginplek aan. Want hier waren de eerste vossen al gesignaleerd. En ja hoor ... het lukte dan ook hiervan verschillende opnamen te maken.Maar het blijft wel een vreemde situatie om te zien dat dieren die van nature schuw zijn, zich zo gemakkelijk aanpassen aan menselijke activiteiten en aanwezigheid.Mijn zoon heeft zich de hele dag prima vermaakt en heeft verschillende bijzonder mooie foto's gemaakt van deze rugzakvossen!2 opmerkingen:

 1. Zo op het oog denk ik dat het Slangekruid is.

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie, Geurt! Speurwerk naar aanleiding van je reactie levert inderdaad die benaming op.

  Groet,
  Maas

  BeantwoordenVerwijderen