vrijdag 27 juli 2012

Naar de burlende herten


Maas van de Ruitenbeek - WildlifePhotography organiseert en begeleidt in samenwerking met de Stichting Tanzania Support een exclusieve tocht met als doel het spectaculaire fenomeen zelf te ervaren.

Ieder jaar in september en oktober speelt zich op de Veluwe een machtig oergebeuren af: de bronsttijd van het edelhert. De oudere herten lopen al een tijdje niet meer bij elkaar in roedels, maar gaan op zoek naar de hinden. Vooral in koude en heldere nachten is hun roep (burlen) vaak goed te horen. Hoe zwaarder en dieper de burl, des te meer respect hij weet af te dwingen bij jongere soortgenoten.

Het roepen van de herten wordt "burlen" genoemd.


In de bronsttijd komt het veelvuldig voor dat de herten vechten om de gunsten van de hinden. Een enkele keer vallen daarbij dodelijke slachtoffers te betreuren.

De bronsttijd: een letterlijke strijd van leven op dood.

Twee herten met elkaar in gevecht.

Op woensdag 26 september 2012 krijgt u de kans dit bijzondere natuurverschijnsel zelf mee te maken. Na ontvangst met koffie of thee en iets lekkers, starten we met een presentatie over de bronsttijd met beeld en geluid om alvast in de stemming te komen. In aansluiting hierop is er een heerlijk buffet. Na het buffet gaan we (in het donker) op pad naar een plek waar de kans groot is het burlen mee te maken.

Ook hinden hebben weleens ruzie.

EXCLUSIEF! Maximaal 12 deelnemers. Wilt u zeker zijn van deelname, meld u dan nu aan! De belangstelling voor dit soort excursies is enorm. Hierdoor loopt u snel kans dat alle tochten zijn volgeboekt. VOL = VOL (tot op heden hebben zich 12 deelnemers aangemeld, hetgeen inhoudt dat voor deze avond géén plaatsen meer beschikbaar zijn).

UPDATE: extra avond ingepland op 3 oktober 2012. Begeleider is dan Gerard van Heiningen (oud jachtopziener).

Aanmelden bij voorkeur via mail door een bericht te sturen naar de contactpersoon.

(De dieren in dit gebied zijn wilde dieren die kunnen gaan en staan waar ze willen. Garanties over de aanwezigheid kunnen daarom niet gegeven worden.)


Dit hert probeert indruk te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten