donderdag 29 november 2012

Expeditie Noordkaap

Iedere natuurliefhebber kent ze wel: de geweldige natuurseries van de BBC. Met veel geduld, uithoudingsvermogen en passie worden door verschillende teams in heel de wereld op de meest afgelegen en bijzondere plaatsen opnamen gemaakt. Vanuit allerlei standpunten; je vraagt je soms echt af hoe ze dat nou voor elkaar hebben gekregen!

Een - in mijn beleving - tot nu toe onovertroffen documentaire is "Frozen Planet". Deze serie laat de koudste plekken op aarde zien met alle fascinerende aspecten erbij. Zowel de Noordpool en de gebieden er om heen als ook Antartica komen aan bod. Waanzinnig mooi beeldmateriaal met opzienbarende gebeurtenissen.Ikzelf ben erg gecharmeerd van de koude omgevingen en bezoek daarom al jaren het woeste ruige noorden van Europa. Onder verschillende omstandigheden heb ik prachtige momenten beleefd in Noorwegen, Zweden en Finland. Eind april 2013 vertrek ik weer naar Finland om in de buurt met de Russische grens de Europese bruine beer, de wolf, misschien de veelvraat, korhoen en auerhoen te gaan fotograferen. In die periode kan het nog best winteren in die omgeving.


Maar voor het zover is, staat nog een trip op de agenda. In februari 2013 probeer ik met eigen vervoer de Noordkaap te bereiken. Op zich niet heel bijzonder, maar gegeven de omstandigheden in die tijd, kon het best weleens afzien worden. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart voor deze geweldige trip, die ik samen met mijn zwager ga ondernemen. In februari zullen de dagen nog kort zijn in het noorden, maar dat maakt de kans op het zien van het Aurora borealis (noorderlicht) een stuk groter! En dat wordt voor mij het doel van deze reis: het beleven van dit wonderbaarlijke natuurverschijnsel. Wanneer dat ook nog eens mooi te fotograferen en te filmen is, kan het helemaal niet meer stuk. De afgelopen jaren heb ik dit al een paar keer mogen zien, maar nu hoop ik het onder de winterse omstandigheden te kunnen meemaken.En natuurlijk zullen onderweg de nodige bijvangsten zijn, zoals de uitgestrekte winterse vlakten en misschien wel uilen en andere diersoorten. En wanneer ik terug kom met enkele beelden die een beetje in de buurt komen van die geweldige serie "Frozen Planet": helemaal goed!
Ik ga jullie op de hoogte houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten